Kruiden hebben een bepaalde werking door de inhoudsstoffen die ze bevatten. Een deel van deze stoffen is wetenschappelijk vastgesteld. Maar veel inhoudsstoffen zijn ook nog niet gekend. Ik geloof dat de werking van een kruid stoelt op het geheel ervan. Haal je er bv. een bepaalde inhoudsstof uit, dan mis je de totaalwerking van de plant. Eerder 'agressieve' inhoudsstoffen worden in een plant immers vaak verzacht door andere actieve stoffen.
Een overzicht van enkele belangrijke inhoudsstoffen:
Etherische oliën
Het begrip etherische oliën omvat meer dan 100 aparte stoffen. Algemeen werken ze ontstekingsremmend bij huidirritatie, vergemakkelijken ze het ophoesten, zijn ze urinedrijvend en krampstillend en hebben ze een stimulerend effect op maag, darmen, lever en gal.
Alkaloïden
Alkaloïden zijn zeer krachtige stoffen. In de traditionele geneeskunde worden ze gebruikt als geneesgiften. Een bekend voorbeeld is atropine, dat voorkomt in de zeer giftige wolfskers. Atropine werkt in op de hersenen. Een dosis van 0,5 mg kan al leiden tot psychomotorische stoornissen, woedeuitbarstingen, verwarring, enz.
In lage dosissen kunnen alkaloïden echter aanvullend - en samen met de andere actieve stoffen - de geneeskrachtige werking van de plant op een positieve manier te beïnvloeden. Over het algemeen verhogen ze de bloeddruk, prikkelen ze de zenuwen en stillen ze krampen.
Bitterstoffen
Heel wat kruiden smaken bitter omdat ze bitterstoffen bevatten. Bitterstoffen worden in drie groepen onderverdeeld.
De eerste groep stimuleert de afscheiding van maagsappen en heeft een opwekkende werking. Ze zijn uitermate geschikt om de eetlust aan te scherpen en de spijsvertering op gang te trekken. Het beste aperitief is dus een bitter aperitief!
De tweede groep heeft een antiseptische werking en is daarom gunstig bij ontstekingen. Daarnaast stimuleren ze ook de secretie van darm, lever en gal.
De derde groep bevat vooral scherpe stoffen. We vinden ze in bv. gember en peper. Ze bevorderen de spijsvertering en stimuleren de bloedsomloop.
Flavonoïden
Flavonoïden omvat een grote groep actieve stoffen die op elkaar lijken qua chemische structuur. Op dit ogenblik zijn er meer dan vijfduizend gekend en hun werking is zeer verschillend. De ene groep versterkt de haar- en bloedvaten, de andere stilt kramp in het maagdarmkanaal of werkt in op het hart of de bloedsomloop. Flavonoïden ondersteunen de werking van andere stoffen in planten.
Looistoffen
Looistoffen hebben een samentrekkende werking. Ze voorkomen zo dat er een gunstige voedingsbodem ontstaat voor bacteriën die zich op de beschadigde huid en in het beschadigd slijmvlies hebben genesteld.
Glycosiden
Ook glycosiden vormen een grote groep. Eén van de bekendste is digitaline dat voorkomt in vingerhoedskruid. Het wordt gebruikt bij hartkwalen, ook in de traditionele geneeskunde. Andere glycosiden hebben een gunstige werking op de spijsvertering.
Slijmstoffen
Slijmstoffen zijn koolhydraathoudende stoffen die kunnen zwellen en dik vloeibaar zijn. Ze verzachten prikkels en kunnen efficiënt gebruikt worden bij bv. een prikkelhoest, maar ook om darmklachten te ondersteunen.
Saponinen
Saponinen of zeepstoffen lossen slijm op en vergemakkelijken daarom het ophoesten ervan. Ze werken antibiotisch en versterken de weerstand. Qua samenstelling lijken ze op glycosiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten